Cultuurhistorie
Cultuurhistorisch erfgoed op ‘t Vaneker
Zuidkamp is één van de enclaves die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gebouwd. Het voormalige legeringscomplex is qua ligging en stijl zo onopvallend mogelijk gemaakt en het gebied heeft een landelijke uitstraling. De bestaande historische gebouwen hebben bijna allemaal circa 60 cm dikke muren, een betonnen dak en stalen luiken en deuren. Zuidkamp is integraal onderdeel van de ontwikkeling van ’t Vaneker.
Camouflage was het centrale begrip bij de aanleg van Zuidkamp. Gebouwen werden zoveel mogelijk opgenomen in de bestaande landschapsstructuren en bouwtradities. Van bovenaf gezien moest het de indruk wekken van een kleine agrarische nederzetting. Overigens namen de Duitsers het niet zo nauw met tradities op het gebied van architectuur: van de 'Eetzaal' werd zelfs de gevel ‘verfraaid’ met trapgevels.
Boek: Levend landschap
'Levend Landschap' gaat over de vele gedaanteveranderingen die het 'Lonneker Land', het gebied in de driehoek tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, de laatste eeuwen heeft ondergaan. Een bijzondere cultuurgeschiedenis van het Lonnekerland en de vliegbasis Twenthe. Dit boek kunt je bestellen via de site van Uitgever AFDH.